7 C
Brno
Pátek, 31 března, 2023
DomůZahradaVe skleníku rostou vitamíny i nyní

Ve skleníku rostou vitamíny i nyní

Date:

Nenechte si ujít

Je čas vysadit ovocné stromky

Do prvních mrazů se stihnou na novém místě zakořenit,...

Postarejte se o zdraví svého trávníku

Ani to nejdůkladnější sečení, zalévání a hnojení trávníku od...

Jak se stát supermámou na počkání

Rodina je velká fuška, zvláště když dnes chceme být...

Když těhotenské hormony působí při nakupování

Zamrkali na vás z těhotenského testu dvě čárky? Vítejte...

Předvánoční charita – kdy ano, kdy ne?

Vánoční svátky jsou ideálním nástrojem, jak z lidí vytáhnout...
- Komerční sdělení -časopis

Čerstvou zeleninu můžete mít až do pozdního podzimu.

I když se s příchodem prvních mrazů většina záhonu na zahrádce vyprázdní, v polykarbonátovém skleníku se vše zelená jako v jarním rozpuku. Dutinky v plastových výplních spolu s oparem vlhkosti vytvářejí ochranný štít, který chrání zeleninu až do příchodu trvalých zimních mrazů.

Pokud je rok příznivý, nevytápěný skleník může nabídnout čerstvou zeleninu i na sváteční vánoční stůl. Stačí jen vytypovat odolné odrůdy plodin a udělat vše pro to, aby půda nepromrzla. Odměnou je čerstvá šťavnatá zelenina, plná vitamínů. Je začátek listopadu a to znamená, že skleník je v tuto chvíli štědrou zásobárnou cenné zeleniny pro kuchyni.

Listová zelenina chlad miluje
Chladné klima s krátkým dnem křehkým lístkem zelenin přímo prospívá. Překypují šťavnatostí, jakou si lze vychutnat pouze ve časném jaru a pozdním podzimu. Nasládlé a kořeněné šťávy z listů ostré sluneční paprsky nevytahují, a tak se chutě vyvíjejí stále intenzivněji. Listy nestárnou a zůstávají jemné a křupavé zároveň.

Favoritem nasládlé chuti jsou saláty určené pro řez. Zatímco odrůdy Dubagold a Red Bowl vyčuhují své vlnité lístky vysoko nad záhonu, Zlatava a Karmínová jakoby se ježily a nafukovaly do objemu. Jejich jemná chuť v mnohém překoná ledové saláty, které jsou hitem supermarketů.

Červenkavé lístky čínské hořčice Red Gigant s jemným náznakem štiplavosti odhalují syrovou plnou chuť listového zeleného barviva, kterou si lze naplno vychutnat v křehčích a šťavnatějších lístcích asijské Mizuny. Jejich pronikavá plná chuť však může snad jen s nadějemi soupeřit s kořeněnou palčivostí rukoly. Přičteme-li k tomu do patice jemnou špenátovou chuť mangoldu Gator, jejich kombinací lze vytvořit is tou nejjednodušší zálivkou desítky chutí tak, aby se na talíři nezunovaly.

Sladké bulvičky potřebují čas a světlo
Není oblíbenější zeleniny z podzimního skleníku než ředkvička. Pokud je dostatek světla, stačí jí čtyři týdny k tomu, aby vytvořila šťavnatou červenou bulvičku. Časné odrůdy Primara F1 a Tercia v podzimním skleníku prosperují a pokud zůstanou v zemi o dva týdny déle, velikostí překonají vlašské ořechy. Postupný výsev je cestou k neustálé sklizně, pokud ji však zastíní listy salátů z vedlejšího řádku, bulvičky se nevytvoří.

Vodnice ukouzlí těm, kteří milují aromatickou a sladkou chuť kedlubny. Roste mnohem pomaleji než ředkvička, o to všestrannější je její použití. Na chlebu, v polévce, zeleninovém salátu či v rizotu chutná skvěle. I její středové listy jakoby chutí připomínaly mladou kapustu. Bílá Tokyo Cross F1 as růžovou hlavičkou Primera F1 by neměly chybět v žádném skleníku.

Dost pro celou rodinu
Skleník s plochou deset čtverečních metrů dokáže zásobit i početnější rodinu štědrou nadílkou čerstvých vitamínů. Ba chvílemi se zdá, jako by z řádků nic neubývalo. Všude, kde se uvolní kousek místa, okamžitě jej zaberou další listy. Je to jako v rajské zahradě, která neúnavně plodí pro radost zahrádkáře.

Vyplatí se přetrhávat řádky a vytvářet tak prostor pro intenzivní rozrůstání. Přírůstky jsou mnohem objemnější než při seřezávání rostlinek a vyčkáváním na jejich regeneraci. I když všechna ze srdíčka vyženou nové lístky, trvá jim to déle než rozrůstání těch, které se vyhnuli sklizně.

Voda a textilie jsou taktikou přežití
Suchá země se ve slunečném dni nedokáže nabít tak ohromnou dávkou tepla, jako když jsou její póry zality vodou. Proto zalévání je taktikou pro každý slunečný den, kdy teplota uvnitř i přes chladné povětří vystoupí nad hranici 30 °C. Čím je zálivka štědřejší – byť studenou vodou ze sudu pod okapem – tím více tepla se v zemi uchová.

Aby v chladné noci neunikla, pomoc je prostá. Každý den před setměním je třeba rostlinky přikrýt bílou netkanou textilií, která pod sebou udrží nahromaděné teplo. I když se objeví dvě mrazivé noci s teplotou pod -6°C, ve skleníku s polykarbonátovými výplněmi zůstane teplota v plusu.

Chrání je vzduch a vodní pára
Na rozdíl od fóliovníku či skleníku se skelnými výplněmi, ten polykarbonátový dokáže i v podhorských oblastech udržet teplo uvnitř. Zatímco přes den se nabije teplem, v noci nějaký čas potrvá, než se ochladí vzduch v komůrkách jeho výplní a následně i tlustá vrstvička vysrážené vody a par.

Teprve když se jejich teplota vyrovná vnějšímu vzduchu, začne se výrazně ochlazovat i vnitřek skleníku. Nic to, že na hliníkovém rámu je námraza a začínají se formovat kuličky ledu. Vzduch je stále nad hranicí mrazu a pod bílou textilií je příjemně teploučko.

Pokud však zima nadobro zavítá do kraje, po několika mrazivých dnech zůstanou v kondičce pouze ty nejotužilejší zeleniny. Listový salát a vůdka. Pouze pokud byste mysleli na přezimování a vyseli si i špenát a kozlík pro brzký jarní sklizeň.

Nejnovější příběhy

- Komerční sdělení -pr článek